Yrityksen sijoittaminen | 8.11.2023 | Kirjoittaja Susanna Cygnel, kuvaaja Veera Korhonen

Kukkakauppias säästää sijoitusrahastoon 300 e/kk: ”Olisin voinut kyllä aloittaa aikaisemminkin”

Porilainen kukkakauppayrittäjä Miia Lehti aloitti vastikään rahastosäästämisen. Hänen tavoitteenaan on kerryttää yritykselle varoja tulevaisuuden varalle ja lisätä samalla joustoa omaan elämäänsä.
Artikkelikuva – Kukkakauppias säästää sijoitusrahastoon 300 e/kk: ”Olisin voinut kyllä aloittaa aikaisemminkin”
Yrityksen sijoittaminen | 8.11.2023 | Kirjoittaja Susanna Cygnel, kuvaaja Veera Korhonen

Kukkakauppias säästää sijoitusrahastoon 300 e/kk: ”Olisin voinut kyllä aloittaa aikaisemminkin”

Porilainen kukkakauppayrittäjä Miia Lehti aloitti vastikään rahastosäästämisen. Hänen tavoitteenaan on kerryttää yritykselle varoja tulevaisuuden varalle ja lisätä samalla joustoa omaan elämäänsä.

Kukkakauppayrittäjä Miia Lehti aloitti rahastosijoittamisen, koska halusi saada yrityksensä varat tuottamaan.

– Ei ole järkevää makuuttaa kaikkia yrityksen rahoja tilillä, vaan on hyvä saada ne parempiin sijoituskohteisiin, porilainen Lehti perustelee.

Hän haluaa säästää tulevaisuutta varten. Viidenkymmenen ikävuoden lähestyessä myös eläkeasiat kiinnostavat – säästöt mahdollistaisivat mukavaa joustoa yrittäjän uran loppupäähän.

Lehti on toiminut kahdeksan vuotta yrittäjänä Puuvillan Kukka -liikkeessä, ja bisnes sujuu mukavasti vireän kauppakeskuksen suojissa.

– Yritykselläni menee mukavasti ja erilaisia, monipuolisia hommia on riittänyt. Minulla on itseni lisäksi kaksi floristia töissä, hän kertoo.

Etiam erat sapien, pellentesque a urna vel, bibendum elementum metus.

Nullam vitae cursus neque. In hac habitasse platea dictumst. Nunc varius orci vitae purus faucibus porta.

Ota yhteyttä
Lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor

Firstname Lastname

Vakuutuspäällikkö, Pohjola Vakuutus

OP:n asiantuntija auttoi sijoittamisen alkuun

Lehti on ehtinyt harkita säästämisen ja sijoittamisen aloittamista monta kertaa, kunnes aika oli kypsä. Hän koki tärkeäksi saada tukea omasta pankista ja jutella siellä asiantuntijan kanssa.

– Halusin, että sijoitusrahastosäästäminen ja vaihtoehdot selitetään minulle ihan kädestä pitäen, mutta nykypäivänä ei tule niin kovin usein käytyä pankin konttorissa, joten se jäi, Lehti naurahtaa.

Vihdoin Lehti meni konttoriin tapaamaan yrityksensä asioita hoitavaa asiakkuusasiantuntijaa, joka esitteli vaihtoehtoja, vastaili kysymyksiin ja antoi lisätietoja.

– Menin tietopaketin kanssa kotiin ja valitsin mielestäni parhaan vaihtoehdon säästämisen aloittamiseen. Nyt sitten olen rahastosijoittaja, Lehti iloitsee.


Tiedostan, että sijoittamisessa on aina riskinsä, mutta luotan, että pidemmällä aikavälillä riskit tasoittuvat.

Tiedostan, että sijoittamisessa on aina riskinsä, mutta luotan, että pidemmällä aikavälillä riskit tasoittuvat.


Säästökohteeksi Lehti valitsi OP-Maailma Indeksi -rahaston, koska se vaikutti sopivan vakaalta mutta tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden tuottoon vuosien saatossa. Riskiltään rahasto on keskitasoa.

– Tiedostan toki, että sijoittamisessa on aina riskinsä, mutta sijoituskohteessani on vakavaraisia yrityksiä hajautettuna sopivasti ja luotan, että pidemmällä aikavälillä riskit tasoittuvat, Lehti perustelee.

LP-vh-lhm-kukkakauppias2-800x400.jpg

Etiam erat sapien, pellentesque a urna vel, bibendum elementum metus.

Nullam vitae cursus neque. In hac habitasse platea dictumst. Nunc varius orci vitae purus faucibus porta.

Ota yhteyttä

Varoja voi kertyä 10 vuodessa mukava potti

Lehti sijoitti rahastoon pesämunaksi 2 000 euroa ja teki rahastosäästösopimuksen niin, että joka kuukausi rahastoon siirtyy yrityksen tililtä 300 euroa.

– On hyvä sijoittaa sellaista rahaa, jonka on valmis menettämään, vaikka en pidäkään tätä rahastoa kovin riskialttiina. Sijoitan melko pienellä summalla ja huolehdin, että yrityksen tilille jää puskuria, Lehti sanoo.

Ajoittaista puskuria Lehden yritys tarvitseekin, koska kukkakauppaliiketoiminta on hyvin sesonkiluonteista. Edessä oleva joulusesonki esimerkiksi tarkoittaa, että pian pitää investoida, eli ostaa runsaasti joulunajan kukkia, ja tuotot realisoituvat myöhemmin.

OP:n Korkoa korolle -laskurin mukaan kuukausittaisella 300 euron talletuksella kohtalaisen tuoton rahastoon Puuvillan Kukalle voi olla luvassa mukava potti vuosien päästä: Kymmenen vuoden säästöajalla ja 2 000 euron alkusijoituksella varoja voi kertyä arviolta yli 52 500 euroa. Siitä säästöä olisi 38 000 euroa ja mahdollista tuottoa 14 500 euroa.

Vaikka laskurin laskelmat ovat ennusteita, ne kertovat kuitenkin sijoitusrahastosäästämisen mahdollisuuksista. Sijoittajan täytyy myös muistaa, että mahdollisuuksien vastinparina on riskit. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan.


Säästäminen tapahtuu kuin vaivihkaa.

Säästäminen tapahtuu kuin vaivihkaa.


Lehti on tehnyt säästämisen itselleen helpoksi. Mielekkyyttä lisää, että säästäminen tapahtuu kuin vaivihkaa: varat siirtyvät yritystililtä rahastoon automaattisesti ilman, että yrittäjä itse sitä edes huomaa.

– Täytyy myöntää, etten ole vielä edes käynyt katsomassa, mitä rahastolle kuuluu. Tämä kuitenkin on pitkän aikavälin säästämistä, eikä nopeasti tapahdu mitään. Rahasto saa kerryttää varoja kaikessa rauhassa vuosia, Lehti toteaa.

Jätä yhteydenottopyyntö

Katsotaan yhdessä OP:n asiantuntijoiden kanssa yrityksellesi sopivat sijoitusratkaisut.

Rahastosijoittaminen myös omaan piikkiin kiinnostaa

Lehti harjoittaa Puuvillan Kukka -yrityksensä nimissä myös pienimuotoista kiinteistösijoittamista, sillä hän on ostanut varaston yrityksensä säilytystilaksi. Hankintalistalla on toinenkin varastokiinteistö, vuokrattavaksi, mutta tällä hetkellä rahastosijoittaminen kiinnostaa enemmän.

LP-vh-lhm-kukkakauppias1-800x400.jpg
Miia Lehti sijoittaa tulevaisuutta varten, sillä säästöt mahdollistaisivat myös mukavaa joustoa yrittäjän uran loppupäähän.

– Hieman tässä on jo nälkä kasvanut syödessä eli into lisääntynyt tietojen karttuessa. Voi olla, että alan pian säästämään myös toiseen rahastoon ja ehkä myös omaan piikkiini yksityisistä varoistani, Lehti pohtii.

Hän on tutustunut vastuullisiin osakerahastoihin, jotka sijoittavat ilmastoa ja kestävää kehitystä edistäviin yrityksiin. Myös Lehden mies on aikeissa ryhtyä rahastosäästäjäksi, joten sijoittamisesta on hyvää vauhtia tulossa koko perheen harrastus.

Lehti on tyytyväinen siitä, että vihdoin aloitti sijoitusrahastosäästämisen. Jos häntä jokin hieman harmittaa, niin se, ettei tullut aloittaneeksi aiemmin.

– Mutta hyvä, että aloitin nyt, niin ehdin hieman kerryttämään rahaa esimerkiksi eläkepäiviä varten.

Sijoittamalla kasvatat yrityksesi liiketoimintaa ja vakavaraisuutta

Sijoittamalla saa usein pääoman tuottoa kasvatettua. Sijoittaminen on moninaista, eikä tarkoita vain yhden rahaston tuottoa, vaan vaikuttaa yrityksen rakenteissa ja varsinkin taseissa. Sijoittamisella voidaan kerryttää tuottoa ja arvonnousua sekä kassavirtaa. Tällä tavoin myös yrityksestä maksettavia osinkoja saadaan kasvatettua, koska omavaraisuus kasvaa ja näin syntyy korolle korkoa -ilmiötä. Lisäksi tunnusluvut, etenkin omavaraisuusaste, paranee.

Jos sijoittamisen aloittaminen, lainsäädäntöasiat tai muu sijoittamisen byrokratia yrityksessä mietityttää, sijoitusneuvontaa saa omasta pankista. OP:n asiantuntijoiden tavoite on tehdä sijoittaminen asiakkailleen mahdollisimman helpoksi.Näin aloitat sijoittamisen yrityksen nimissä »

Jätä yhteydenottopyyntö ja katsotaan yhdessä asiantuntijoidemme kanssa yrityksellesi sopivat sijoitusratkaisut »

Maksuttomasta sijoitusneuvonnasta saat asiantuntevaa apua yrityksen varojen sijoittamiseen »Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahaston avaintietoasiakirjaan. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.